Naomi Osaka este noua campioană de la Australian Open, după victoria într-o finală dramatică la Melbourne cu Petra Kvitova, 7-6, 5-7, 6-4.
Naomi este primul sportiv din Asia care ajunge pe locul 1 în lume, o performanță istorică, ale cărei consecințe pozitive asupra tenisului în Asia se vor resimți, probabil, în anii următori.
Japoneza traversează o perioadă incredibilă, ea văzându-și premiată munca printr-un al doilea titlu de Grand Slam consecutiv, după cel de la US Open, din toamna trecută, când a învins-o în finală pe Serena Williams.
Un prim set foarte echilibrat, în care ambele jucătoare și-au făcut serviciul cu autoritate, s-a decis în tiebreak, unde Kvitova a fost ceva mai reținută, în schimb Naomi și-a luat șansele, câștigându-l la 2.
Petra, care a fost la prima ei finală de Slam în afara Wimbledonului, a pornit mai bine decisivul, făcând primul break al finalei și având șansă de 3-0. Dar Naomi a răspuns înzecit, fugind cu patru game-uri consecutive, inclusiv un break la zero, într-o perioadă a jocului în care Kvitova a părut să-și piardă încrederea în lovituri. La 5-3, japoneza a avut trei mingi de meci la rând pe serviciul Petrei, dar aceasta a reușit să-și găsească concentrarea și să le salveze pe toate.
Deși nu avea multe să-și reproșeze la acele mingi de meci, Naomi a resimțit în mod evident șocul și a făcut apoi un game dezlânat pe propriul serviciu; Petra a profitat imediat și a legat o serie de patru game-uri la rând, reușind să ducă finala în decisiv.
Momentul de criză al lui Naomi a continuat și la startul decisivului, dar ea s-a regrupat la timp, reușind break-ul pentru 2-1. Deși Kvitova a avut șanse de rebreak la 3-2, Naomi s-a ținut tare, iar de data asta a dus treaba la bun sfârșit. Chiar dacă Petra a mai dat o lovitură de moral, salvând alte trei mingi de break consecutive la 2-4, pe propriul serviciu. Dar, per total, dincolo de revenirile Petrei din situațiile de criză, Naomi a fost jucătoarea mai consistentă și mai stabilă, făcând daune cu adâncimea loviturilor ei.
Naomi este și prima jucătoare care reușește să confirme primul ei Slam cu un al doilea, de la Jennifer Capriati în 2001; americanca reușise atunci să câștige Australian Open și Roland Garros. A fost o finală „feel-good” a Australian Open, între două jucătoare apreciate și plăcute în vestiar, iubite de fani, fiecare cu câte o poveste frumoasă în spate. Ca în multe alte ocazii în istoria recentă, circuitul feminin a oferit din nou o combinație de dramă, imprevizibil și calitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu