Protestul galeriilor din România, ”Liber să fiu ultra’”, început în primăvara acestui an, intră într-o nouă fază.
Întrucât solicitările ultraşilor nu au avut niciun răspuns, în pofida unor promisiuni ”mimate” de politicieni la un moment dat, galeriile din toată ţara au decis să recurgă la cea mai dureroasă formă de protest pentru ele, dar pe care o consideră necesară în acest moment: aceea de a părăsi peluzele şi de a nu-şi mai încuraja echipele favorite!
Suporterii speră că prin această formă de protest să aibă loc acea schimbare de atitudine la adresa lor, dar în acelaşi timp vor să atragă şi atenţia cluburilor, pentru a nu mai gira sau a nu mai rămâne indiferente la diversele abuzuri şi oprelişti cu care se confruntă constant ultraşii. Majoritatea galeriilor din România pretind că au avut de suferit din cauza abuzurilor forţelor de ordine de-a lungul anilor, iar acestea ar fi devenit tot mai dese şi mai greu de suportat.
Galeriile din România nu-şi vor mai încuraja echipele!
Ultraşii au lăsat deoparte orgoliile, s-au solidarizat şi au aderat la protestul ”Liber să fiu ultra’”, demarat în primăvară.
Toate grupurile de suporteri implicate au renunţat din acel moment să mai afişeze toate bannerele proprii, unicul mesaj prezent pe gardurile arenelor din toată ţara, indiferent de eşalon, fiind ”Liber să fiu ultra’”, însoţit eventuale de alte mesaje de protest. Orice rivalitate între galeriile implicate a fost ”îngheţată”. Dimpotrivă, inamici de-o viaţă sau de dată recentă au renunţat la adversităţi în această perioadă, au scandat împreună împotriva forţelor de ordine şi au solicitat ”libertate pentru suporteri”.
Majoritatea galeriilor din România sunt implicate în acest protest, la care nu s-au raliat cei din galeria FCSB şi nici PCH Dinamo, spre deosebire de Sud Dinamo, care s-a solidarizat cu restul facţiunilor de ultraşi.
Comunicatul comun al galeriilor din România care fac parte din protestul ”Liber să fiu ultra’”:
”Suntem copiii sau nepoții celor care au realizat revoluția română în Decembrie 1989. Acum, la aproape 35 de ani distanță, viața ne împinge sarcastic să ne luptăm pentru același ideal, LIBERTATEA în toate formele ei.
De aceea, la mai bine de jumătate de an de la startul proiectului “Liber să fiu ultra’!”, într-un glas comun ne strigăm dezamăgirea legată de faptul că noi, suporterii cei mai activi ai cluburilor de fotbal din România, cei care cumpără abonamentele an de an, cei care asigură continuitatea cluburilor în multe situații, cei care colorează la propriu stadioanele, suntem in continuare oprimați si abuzați fără să simțim că există în mod real vreun interes ca lucrurile să revină la normal.
Normalitate înseamnă să avem dreptul la liberă exprimare pe stadioane și în jurul lor, înseamnă sa fim lăsați să facem sărbătoare în zilele de meci ale echipelor iubite și înseamnă să avem un drept real de apărare în constanța situațiilor în care Legea 4 instigă la abuzuri iar suporterii sunt interziși pe stadioane înainte să fie judecați, doar pentru că un jandarm “constată”!
În virtutea celor de mai sus, peluzele și grupurile de suporteri care fac parte din acest proiect național răspund la lipsa de reacție a autorităților și a cluburilor printr-o invitație la tăcere. De aceea, peluzele si locurile noastre din stadion vor rămâne acum goale, vocile noastre vor tăcea și vom sta departe de cluburile dragi. Culorile din suflet sunt o chemare, însă libertatea este un drept!
Tragem astfel un semnal de alarmă inclusiv cluburilor de fotbal, cărora le solicităm să se implice în mod direct și să scoată de sub jugul organelor de ordine organizarea meciurilor, să nu mai accepte șantajul prin care ascundem sub o lege opresivă abuzurile constante, inclusiv prin zone de “tampon” aberante ce opresc vânzarea de bilete si abonamente, sau pun suporterii în ipostaze în care prezența la un meci de fotbal este o aventură a ridicolului.
Ce au trăit românii în 10 August 2018 noi trăim aproape la fiecare meci, cetățenii au însă arma votului, noi avem doar dragostea și pasiunea pentru culori și tot ce ne dorim este să fim “LIBERI SĂ FIM ULTRA’!”
În Liga 2, cea mai importantă galerie care s-a implicat în acest protest este cea a Stelei, Sud Steaua, iar grupuri importante de fani au și CFC Argeș, Corvinul, ACSM Reșița sau Ceahlăul. FCU Craiova nu a avut parte de susținerea Peluzei Sud 1997 în acest sezon, însă fanii olteni sunt și ei implicați în acest protest.
Protestul ”Liber să fiu ultra’!” a debutat înaintea meciului amical România – Liechtenstein, disputat pe stadionul Steaua, înainte de EURO 2024, și la care au debutat majoritatea galeriilor din ţară (foto text sus): Sud Steaua, Sud Dinamo, Peluza Nord Rapid, Peluza Latină şi Peluza 1 Ilie Oana Petrolul, Peluza Nord Galaţi, Corvinul Hunedoara, Peluza Marina Farul, Peluza Şepcile Roşii U Cluj, Peluza Vişinie CFR, Peluza Nord Craiova, Peluza Sud Craiova, Uta Arad şi Peluza Nord Iaşi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu