duminică, 3 mai 2020

Nicolae Dobrin, desemnat de „L’Equipe” cel mai bun fotbalist român din istorie


Cotidianul francez „L’Equipe” a întocmit top 5 celor mai valoroşi fotbalişti români din istorie. Pe primul loc se situează Nicolae Dobrin, urmat de Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Marius Lăcătuş şi Ladislau Boloni (surprinde absența lui Ilie Balaci). Se observă că dintre cei cinci fotbaliști aleși de „L’Equipe”Dobrin e singurul care nu a evoluat  la echipe din Europa, ceea ce face și mai semnificativă plasarea lui pe primul loc, ținând cont și de numărul mai mic de meciuri internaționale (cu echipa de club sau cu naționala) din perioada în care a activat ca jucător.

„Un tehnician fără pereche, prima vedetă a fotbalului românesc, a debutat în prima divizie la 14 ani şi 10 luni, la FC Argeş, unde a jucat aproape toată cariera. În 1972, Dobrin a fost la un pas să ajungă la Real Madrid, însă afacerea a căzut, în ciuda celor 2 milioane de dolari oferite, atunci o sumă uriaşă. Jocul lui amintea în acelaşi timp de Ivica Osim şi de Gunter Netzer. Folosindu-se de  piciorul său stâng, își elimina adversarii, prinzându-i pe «contre-pieds», apoi pasa coechipierilor. Dobrin însă diviza. Unii îi reproşau că joacă lent şi că are schimbări de dispoziţie, alţii erau de părere că e inadmisibil să te lipseşti de un asemenea talent. Fals atacant central şi fals atacant, Dobrin a fost liderul tehnic al naţionalei României timp de vreo cincisprezece ani, între 1966 şi 1980” – au scris jurnaliştii francezi despre „magicianul din Trivale”.

Ceaușescu i-a refuzat șansa deplinei afirmări internaționale

Trebuie menționat că, la prima participare în Cupa Campionilor europeni (actuala UEFA Champions League),  FC Argeș a întâlnit în turul doi pe legenda Real Madrid. În turul din 25 octombrie 1972, de la Pitești, campioama României s-a impus cu 2-1. La returul de peste două săptămâni, Realul s-a calificat cu greu, după 3-1 și un gol înscris în minutul 87.

Chiar după meciul de la Piteşti, preşedintele Realului, Santiago Bernabeu, a dorit să-l transfere pe Nicolae Dobrin, oferind două milioane de dolari şi o instalaţie de nocturnă, dar Ceauşescu i-a interzis să plece.
Santiago Bernabeu nu a renunţat la transferul lui Dobrin la Real Madrid şi, pe 14 decembrie 1972, l-a invitat pe ”Gâscan” la meciul de retragere al lui Gento, disputat contra celor de la Belenenses, în care Dobrin a fost cel mai bun de pe teren. „Prințul din Trivale”  a mai rămas şapte zile la antrenamente la Madrid, însă în cele din urmă a trebuit să revină în țară.  Dacă ar fi evoluat la Real, în mod cert Dobrin ar fi obținut performanțe notabile și ar fi intrat la vârful topului mondial al fotbaliștilor.

O altă mare neîmplinire a lui Dobrin e reprezentată de faptul că în 1970 nu a fost folosit de antrenorul Angelo Niculescu (cu care a avut un conflict) la  campionatul mondial din Mexic, în „groapa leilor” de la Guadalajara, cum a fost numită grupa României, din care mai făceau parte Brazilia, Anglia și Cehoslovacia. A ratat șansa de a arăta întregii lumi imensul său talent. Talent pe care Dobrin l-a definit dezarmant de simplu: „Nu știu cum se făcea, dar eram acolo unde era și mingea”.

18 comentarii:

  1. In fine i-sa facut dreptate si sper ca , gagautii suporteri romani vor accepta , chiar daca cu greu adevarul .Faptul ca el n-are palmares ( are doar 2 titluri de campion cu FC Argesi ) ca urmaritorii sai , spune totul despre valoarea lui .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă Hagi a fost regele,Gicu a fost împăratul.Dormi liniştit,maestre!

      Ștergere
    2. Corect. Iar 2 titluri cu FC arges pe vremea aia cand era doar dinamo si steaua si din cand in cand craiova, e ceva deosebit oricum.

      Ștergere
    3. Balaci merită să fie în topul fotbaliștilor români !

      Ștergere
  2. În sfârșit, s-a făcut dreptate. Sper sa nu fie fake news.
    Ma întreb, totuși, ce cauta Lacatus în top 5? Sunt stelist, dar nu ii vad locul. Adrian Ilie, Ilie Dumitrescu au fost mult peste el și tot nu erau de top 5

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tot stelist... Nu cred ca Adi Ilie și Dumitrescu sunt peste Lăcătuș... Ce înseamnă că erau peste e?

      Ștergere
  3. Nu sunt microbist.L-am vazut pe Dobrin intrun meci in care a transmis mingiei o miscare de rotatie care a urcat pe spatele lui si a coborat pe pieptul lui in timp ce el trecea de adversar cu mingea la picior.Nu cred ca a mai existat un specimen ca el in istoria fotbalului.Dobrin,Nastase,Nadia au fost unici si vor ramane in memoria a zeci de milioane de oameni.Sa nu uitam ca Nastase juca tenis cu miliardarii iar Nadia a luat primele note de zece din istoria gimnasticii.Dobrin a fost un artist nedreptatit...

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca a_a făcut dreptate, nu contesta nimeni calitatile lui Hagi dar mereu am spus ca Gicu a avut ceva peste toți și am avut dreptate. Somn lin maestre

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unicul geniu al fotbalului romanesc. După mama ta și tata urmator cuvânt a fost Dobrin.

      Ștergere
  5. Alegerea e greu de susținut...Un mare economist(poate chiar Marx) spunea că mărfurile își pot dovedi adevărata valoare doar pe piața internațională...Așa și cu fotbaliștii...Hagi a condus echipa națională la 3 Cupe Mondiale, a jucat la nivel foarte înalt la Steaua, apoi la Brescia, Real Madrid , Barcelona și Galatasarai. Este alături de Mutu golgeterul all-time al naționalei... Dobrin a trăit într-o perioadă mai închisă, nu a avut și nu i s-au dat oportunități să se expună internațional. Ilie Dumitrescu spunea într-un interviu TV că, după el, Hagi e pe locul 1 în istorie, după aceia urmează 100 de locuri goale și abia după aceea pot fi trecuți alți fotbALIȘTI. Ilie e un mare fotbalist și o voce deosebit de avizată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O mare nesimțire. A lui I. Dumitrescu și a celor care i susțin inepțiile.

      Ștergere
    2. DAca definiti ca si criterii ce zice Dumitrescu, banii sau alte ineptii da ajungeti unde doriti
      Astia au avut un singur calificativ: talentul. Si au nimerit bine. Cum ziceau si in articol, suprinde lipsa lui Balaci pe care eu l-as situa pe langa Boloni. Saracul a iesit repede din teren la nici 26 de ani ca i-au rupt piciorul la comanda ca nu vroia sa joace nici la steaua nici la dinamo ... dar deh

      Ștergere
  6. Dobrin nu ar intra nici in topul primilor 20 de fotbalisti romani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, unii inca cred ca pamantul e plat
      Nai ce sa faci asta e. traim in democratie si aveti dreptul sa credeti ce vreti

      Ștergere
  7. Eram vecini,mai mica cu cativa ani,dar mergeam cu tatal meu in strand unde juca Dobrin,si lipeam nasul de plasa gardului siburmaream meciurile lui.Mare talent pe care l am urmarit la mai toate meciurile televizate.RESPECT!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca DOBRIN ar fi jucat in `70, la Guadalahara, in meciul Romania - Brazilia, l-ar fi ridiculizat pur si simplu pe marele PELE, caruia i-au cam tremurat chilotii cand la scorul de 2-2, Tataru cu un sut plasat a facut sa tremure bara portii Braziliei secunde in sir .... iar valoarea lui pe "piata intrenationala" ar fi rasturnat piata pariurilor!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, si eu l-am vazut jucand si cred ca nu se va naste ceva asemanator, cu asemenea talent, jos palaria pt Hagi, dar Dobrin a fost un artist.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dobrin nu a fost numai un talent innascut dar si un tactician, el a condus echipa FC Arges spre victorii imposibile punand in valoare si pe coechipierii de joc ( Doru Nicolae, Radu II, etc...). Niciodata publicul nu a mai scandat pe teren lozinci ca in cazul lui Dobrin ( ex. "Ce ne facem oameni buni cu acest Dobrin ca ascunde mingea de n-o mai gasim!" Era iubit de suporterii din intreaga tara .... Daca ar fi fost lasat sa joace la Ral Madrid si sa participe la Campionatul mondial din 1970 istoria fotbalului romanesc se scria altfel....

    RăspundețiȘtergere