marți, 19 februarie 2019

Tenis | Simona Halep gestionează excelent debutul la Dubai, câștigă cu Eugenie Bouchard

Altă săptămână, altă luptă; cu doar două zile întregi la dispoziție între finala epuizantă de la Doha și debutul la Dubai, Simona Halep a regăsit drumul spre victorie, eliminând-o pe Eugenie Bouchard în runda a doua la Dubai. A fost 7-6, 6-4 pentru Simo, care o învinge a patra oară din cinci întâlniri pe Genie. 
N-a fost un meci simplu; în contextul efortului fizic prelungit recent, Simona n-a fost la intensitatea obișnuită în alte ocazii, dar a jucat înțelept, dozându-și efortul cât pentru un meci de început de turneu. Românca a câștigat punctele mari și, într-un prim set în care s-a mers cap la cap, a gestionat excelent tiebreak-ul. E a dominat, apoi, setul al doilea, în care a reușit să facă și punctul meciului, un passing winner direct din smashul lui Genie.
Problemele principale pentru Eugenie Bouchard în meciurile cu Simona sunt: (1) returul Simonei și (2) capacitatea Simonei de a rezista în schimburile de mingi prelungite. Dacă Halep reușește să aducă măcar unul din aceste două elemente contra canadiencei, atunci șansele acesteia din urmă scad semnificativ. Astăzi, ca și în ultimele lor două meciuri, le-a avut pe amândouă, și deznodământul a fost același. Să le luăm pe rând însă.

Pentru o jucătoare ca Bouchard a cărei poziționare în teren e atât de avansată, refuzând practic să facă pasul în spate vreun moment, un retur adânc poate face mari pagube. La acest capitol, Simona stă impecabil: retururile ei sunt foarte lungi și aspre, ceea ce face ca Bouchard să lovească în majoritatea timpului înghesuit și mai puțin controlat. Acest lucru e valabil la mai toate loviturile Simonei, însă cu returul reușește în mod constant să găsească acea profunzime deranjantă.

Apoi, a doua dificultate pe care o întâmpină Eugenie în meciurile cu Halep sunt raliurile care depășesc mai mult de 4-5 lovituri. Dacă schimbul se înăsprește, calitatea loviturilor lui Bouchard scade, la fel și precizia. Motivul principal este că încearcă să taie din timp adversarei prin loviturile luate mereu devreme, deci cu cât raliul devine mai intens și mai lung, cu atât riscul de a greși e mai mare. Ea se simte confortabil și poate răni multe oponente dacă media raliurilor e de 2-3 lovituri. Dacă raliul se prelungește, apar problemele.

Revenirea de la 2-4 la 4-4 în primul set s-a petrecut pentru că Bouchard a reușit să o ducă în zona ei pe Simona: a făcut majoritatea punctelor din două, maxim trei, lovituri și a crescut în agresivitate. Cât timp a făcut asta, a putut-o ține sub presiune pe Simona și a adunat puncte valoroase. Puncte care au făcut bine la moral: odată ce a egalat situația, greșelile au fost tot mai puține, winnerele s-au înmulțit.

Astfel că meciul s-a păstrat competitiv. Bouchard dispusă la efort, alergând pe tot terenul și lovind câștigător din alergare, Simona ușor cu spatele la zid și cu o intensitate mai reținută, dar primind mereu un bonus de la serviciu, care i-a permis să rămână în continuare în avantaj.

În tiebreak, Halep a înțeles destul de devreme că e important să reziste primelor lovituri, așa că asta a ajutat-o să rămână în față și să închidă un prim set complicat după câteva schimburi de mingi intense. Cu primul set pierdut la mare luptă, încrederea lui Bouchard a scăzut, iar asta s-a văzut cel mai bine în startul setului doi, când și-a cedat ușor serviciul.
Cu break-ul reușit, Simona a preluat decisiv frâiele meciului și nu s-a mai uitat o secundă înapoi. Serviciul a rămas în continuare la standarde înalte (procentaje de 79% respectiv 77% la punctele câștigate cu primul serviciu în cele două seturi), iar asta i-a permis să confirme rapid break-ul izbutit în primul game al setului doi.
Setul doi a semănat mai mult cu ultimele lor meciuri: Bouchard s-a lovit de acel zid agresiv, metafora folosită chiar de ea înainte de meci pentru a o descrie pe Simona, și nici de data asta n-a putut găsi sau produce crăpături în el. Simona a mai avut și mici momente de slăbiciune, lăsând, per total, senzația că resimte efortul din ultima săptămână, dar a gestionat foarte bine toate momentele mai sensibile astfel încât să nu apară complicații.

Replica dată de Bouchard a fost însă una puternică, și ăsta e un detaliu care nu trebuie scăpat din vedere. Acesta a fost cel mai competitiv și echilibrat meci dintre ele de la semifinala de Wimbledon din 2014 încoace, și nu e tocmai întâmplător. După ani grei, cu destule incertitudini și probleme de sănătate, în ultimul an și jumătate, Bouchard a mai înlăturat din dubii, a mai scăpat de presiune și pare să fi reușit, în fine, să o ia în direcția corectă. Acum este în situația în care mai degrabă câștigă decât pierde meciurile care trebuie câștigate, dar le pierde pe cele în care întâlnește jucătoare de top. Dar nu înainte de a le pune în dificultate. Iar asta e un semn bun atât pentru ea ca învinsă, cât mai ales pentru învingătoare.

Simo a încheiat meciul cu 22 de lovituri direct câștigătoare și 23 de erori, câștigând 79 la sută din punctele jucate pe primul.

„Am avut atâtea meciuri grele recent, e mereu greu după Fed Cup, din punct de vedere mental și sunt un pic obosită, cred că toată lumea vede asta. Încerc să rămân concentrată și să dau totul pentru fiecare minge. Nu mai am multă (n.r. energie), dar am avut suficient să câștig azi”, a spus Simona, care le-a mulțumit fanilor români pentru susținere. „E un sentiment plăcut să am așa susținere oriunde merg. Mă simt ca acasă”.
În turul următor, Simona o va reîntâlni pe Lesia Tsurenko, care a trecut greu de Lin Zhu. Pe Tsurenko, Simona a învins-o cel mai recent chiar la Doha, săptămâna trecută, și o conduce per total cu 6-0.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu