duminică, 9 decembrie 2018

Handbal feminin - CE 2018 | Valurile batave, prea puternice! | Un duș rece: Olanda le anihilează pe Neagu, Pintea și Buceschi, oferă României prima înfrângere de la acest European

România nu mai este invincibilă la Campionatul European de handbal feminin, după ce a pierdut cu 29-24 în faţa Olandei, în primul meci susţinut în grupa principală de la Nancy. În ciuda rezultatului, tricolorele sunt pe loc de calificare în semifinale. Depinde doar de ele să ajungă la Paris, dar trebuie să învingă Spania şi Ungaria în următoarele două partide.

Până la meciul România – Olanda în grupa principală de la Nancy s-au desfăşurat alte trei jocuri, dar rezultatele au fost de aşa natură încât cele două naţionale au rămas pe primele două locuri. Presiunea parcă nu a mai apăsat atât de tare pe umerii selecţionatelor, dar cu siguranţă gradul de motivaţie a crescut substanţial. Calculele spuneau aşa: cine câştigă, în proporţie de 99% îşi asigură locul într-una din cele două semifnale de la Paris, în 14 decembrie, fără a mai depinde foarte mult de ultimele două partide din grupă. La o asemenea miză, bineînţeles, nu au dispărut emoţiile.
Sute de români au venit la Nancy să poarte echipa naţională spre semifinale de la Paris. „Cu siguranţă, România este în sală!”, a fost remarca DJ-ului, în momentul în care i-a „provocat” să încingă atmosfera, înainte de start. Echipa a intrat foarte motivată, dar nu a mai simţit jocul la fel ca la Brest. Greu de spus dacă pauza de 3 zile le-a scos puţin din vârful de formă atins la meciul cu Norvegia, dar cel puţin jocul nu a mers aşa cum şi-ar fi dorit Martin & Co. Drept dovadă, selecţionerul a fost nevoit la un moment dat să le retragă pe bancă, în acelaşi timp, pe Neagu, Pintea, Buceschi şi Geiger. Atacul nu a mers, în schimb, a funcţionat apărarea în prima parte, iar asta a ajutat România să stea aproape de Olanda până la pauză.
Tricolorele, aflate în faţa unei situaţii noi la Euro
Tricolorele au fost puse pentru prima dată în situaţia de a alerga după adversare, dar ştirea primei reprize a fost însă cu totul alta. Nycke Groot, „creierul” echipei Olandei, s-a accidentat în minutul 7, a fost nevoită să plece la vestiare, astfel că şi adversara şi-a pierdut mult din clarviziune. După un debut cu 0-3, România a reuşit totuşi să revină în joc, iar după 14 minute a restabilit egalitatea, 4-4. Cristina Neagu a spart gheaţa abia în minutul 15, a „recidivat” două minute mai târziu, dar tricolorele au fost la conducere doar pentru câteva clipe.
Helle Thomsen a făcut un cadou României prin introducerea unei jucătoare în plus pe teren în minutul 17, tricolorele au primit mingea şi au profitat imediat, după un gol marcat de Crina Pintea (scor 7-6). Treptat, Olanda şi-a revenit din şocul accidentării centrului Nycke Groot, iar apoi a preluat din nou iniţiativa. Culmea, s-a descurcat mai bine în inferioritate, reuşind să marcheze trei goluri în situaţie de 5 cu 6, pentru că Helle Thomsen nu a scos portarul. România a rămas însă solidă în apărare, astfel că a reuşit să rămână în preajma adversarei, iar la pauză handicapul a fost minim, 10-11. După pauză, după primele minute de joc, echipa România a simţit că pierde toate hăţurile din mână, astfel că şi apărarea a cedat, pe fondul nereuşitelor din atac.
Olanda a apăsat butonul „fast”

România a revenit la formula de bază la începutul părţii secunde, însă Geiger şi Udriştioiu au ratat primele două atacuri. Pentru început, Olanda a profitat doar pe jumătate. O dată mingea a intrat în poartă după aruncarea Estevanei Polman, a doua oară mingea a lovit bara. Eliza Buceschi a găsit prima breşă în partea secundă şi a marcat de la şold, dar tricolorele au continuat să aibă o eficienţă scăzută în atac, Olanda a apăsat butonul „fast”, iar cu două reuşite trecute în contul extremei Debbie Bont a ajuns la 15-11 în minutul 36.
Ambros Martin a solicitat imediat pauză, a încercat să ţină corabia pe linia de plutire, dar evident că valurile olandeze au fost prea puternice, pentru ca România să poată „naviga” în condiţiile optime. Cele mai importante jucătoare ale României nu au mers, iar Olanda s-a desprins la 19-13 în minutul 41. Până în acel moment, Cristina a marcat doar 3 goluri din 10 aruncări, iar Crina Pintea a ratat patru mingi din situaţie de unu la unu cu Tess Wester. De partea cealaltă, portarul batav a ajuns la un impresionant 50%.
Selecţionerul nu a stat pe gânduri şi a luat şi ultimul time-out, dar gândurile tricolorelor au fost destul de amestecate, luciditatea nu a fost punctul forte în acest meci. Astfel, de la un fabulos plus opt cu Norvegia în minutul 44, România a avut o cădere abruptă, la minus opt cu Olanda, 13-21 în minutul 44.
Până la final, primei reprezentative nu i-a mai rămas decât să limiteze proporţiile scorului, mai ales că şi Helle Thomsen a început să facă schimbări în echipă. Cu şapte minute înainte de final, România a ajuns la 20-25, motiv pentru suporterii români să încerce să „reîncarce” bateriile echipei, prin susţinerea arătată din tribune. Nu s-a putut însă mai mult de atât până la final. Olanda a câştigat cu 29-24, astfel că invincibilitatea României a „căzut”.
România a suferit un duş rece, dar rămâne într-o situaţie favorabilă pentru calificarea în semifinale. Tricolorele vor avea de disputat meciurile cu Spania şi Ungaria, iar dacă îşi face punctele se va califica fără a mai depinde de niciun alt rezultat.
România – Olanda 24-29 (10-11)


Dedu, Dumanska - portari; Udriştioiu, Geiger 1, Buceschi 8, Neagu 4, Perianu, Laslo 1, Ardean-Elisei 2, Pintea 3, Florică, Polocoşer, Băcăoanu, Zamfirescu, Chiper 4, Dragut 1. Antrenor: Ambros Martin
Duijndam, Wester – portari; Kramer 3, Van der Heijden, Bont 6, Abbingh 6, Knippenborg, Amega 1, Visser, Groot 2, Dulfer 1, Freriks, Smeets 4, Rozemalen 1, Malestein, Polman 5. Antrenor: Helle Thomsen


Galerie foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)










































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu