miercuri, 12 decembrie 2018

Handbal feminin - CE 2018 | Și acum, așteptăm: România pierde cu Ungaria, o pierde și pe Cristina Neagu, dar este aproape calificată în semifinalele campionatului European

Într-un meci pe care nu-l vom uita prea curând, România pierde lupta cu Ungaria, o pierde pe Cristina Neagu, accidentată grav pe final, dar poate câștiga o calificare în semifinalele Europeanului din Franța: dacă Germania nu bate la mai mult de 12 goluri Olanda (ora 22.00), România va merge la Paris. Ar fi o calificare importantă, dar gândurile tuturor se duc acum spre Cristina Neagu. Să sperăm că accidentarea ei nu este așa de gravă cum a părut. Să sperăm.
Cu Cristina Laslo intrată încă de la început pe inter dreapta, România a început tare. Cristina Neagu a marcat de pe blocajul Crinei Pintea, Denisa Dedu a intrat în poartă pentru a apăra lovitura de la șapte metri a Ungariei, apoi Crina, angajată de Neagu, a făcut 2-0. Ungaria a marcat iute, dar România și-a fructificat și al treilea atac: Laslo a pătruns perfect pentru 3-1, pentru a confirma începutul solid în atac – un lucru pe care nu l-am mai văzut de la Brest.
Florica și din nou Pintea, prima dată pe propria pătrundere, apoi pe respingere, au continuat procentaj excelent (6 goluri din 7 atacuri), și când Laslo, scăpată pe contră, a găsit o boltă pentru 7-4, în sală se mai auzeau doar gălăgioșii români: „Roooomânia! Roooomânia!“ și apoi „Pentru noi, luptați pentru noi!“.
Către ei și colegele ei s-a întors și Iulia Dumanska, cu pumnii în aer și zâmbetul pe buze, când a scos alte câteva mingi importante, pe care Neagu și Pintea (de neoprit!) le-au transformat în goluri.
Și-n momentul în care Eliza Buceschi, de pe picioare, a făcut 10-6 pentru România, Kim Rasmussen a cerut timeout: „Amintiți-vă ce am vorbit în ultimele zile! Știți pe unde aruncă Buceschi… Și știți că trebuie să o izolăm mai bine pe Neagu“, le-a spus, destul de agitat, danezul. Mesajul lui a prins.

Și chiar dacă pe atacul următor Neagu a marcat din nou – al treilea ei gol în primele 15 minute, timp în care a găsit și trei angajări decisive pentru Pintea – Ungaria a început să se apere ceva mai bine. Mai multe faulturi la linia de nouă metri, mai multă agresivitate. Rezultatul? Primele lovituri consecutive ale Ungariei, care s-a apropiat la 11-9. 
Neagu a răspuns prin două goluri succesive (între care a avut timp să strecoare și o ratare de la șapte metri), pentru a reface un avans solid, 13-9, însă atacurile României au început să dureze tot mai mult. Soluțiile n-au mai venit repede, faulturile adverse au tăiat ritmul bun din start. Și proptite bine în apărarea asta mai avansată (pe care Rasmussen a cerut-o la timeout), unguroaicele au marcat de trei ori la rând și s-au apropiat la 13-12.
Aici și-au dovedit eficiența (din nou) Pintea și Neagu. Prima a scos o eliminare de două minute, a doua s-a înălțat imediat pentru al șaselea ei gol, numai că echipa României tot n-a depășit momentul slab.
Ungaria, încurajată de necazurile provocate prin apărarea ei avansată la Buceschi și Neagu (pe care au încercat să o țină departe de Pintea), a prins tot mai mult curaj, iar ultima parte a primei reprize a aparținut adversarelor. Prin atacuri simple și rezolvări rapide – doar câteva secunde -, Ungaria a reușit să egaleze pentru prima dată: 15-15.
Ambros Martin a cerut imediat timeout, a mai limpezit puțin schemele din atacul României, însă apărarea a continuat să fie generoasă până-n ultima secundă a reprizei, când Ungaria a obținut un 17-17 care părea imposibil după primele 15 minute.
Mulți am crezut că o parte din avântul Ungariei s-a risipit când Norvegia a trecut repejor, în primul meci al zilei, de Spania. Asta a făcut ca echipa lui Kim Rasmussen să mai tragă doar pentru locurile 5-6. Dar asta nu le-a împiedicat pe unguroaice să joace cu ambiție.
Cu ambiție și inspirație. Așa a trecut Ungaria pentru prima dată la conducere, întâi la 18-17, apoi la 19-18, înainte ca Pintea, angajată bine de Laslo, să egaleze.
Dar apărarea, punctul tare al echipei României la acest turneu, n-a mai blocat nimic, așa că meciul a alunecat într-un ritm pe care Ambros Martin și Horațiu Pașca ar fi vrut să-l evite. De ce? Pentru că un meci jucat pe contre, un concurs de viteză nu avantajează România. Asta s-a văzut clar în primele 10 minute ale reprizei secunde, când Ungaria a lovit, a încasat, a lovit din nou și s-a dus la 22-20.
Mai tinere, mai proaspete și cu o Eva Kiss în ziua ei de grație, jucătoarele lui Rasmussen au continuat să lovească: 23, 24 și apoi 25-20, când Neagu a oprit, măcar pentru o secundă, asaltul. A fost o gură de aer pe care colegele ei au tras-o adânc în piept, înainte să se agațe cu ghiarele de Ungaria.
Alice Ardean Elisei a păcălit-o cumva, dintr-un unghi închis, pe Eva Cea Zgârcită Kiss, Laslo a imitat-o cu mult curaj, pe paravanul făcut de Băcăoanu, și Rasmussen a cerut din nou timeout: la 26-24 pentru Ungaria, România ar fi fost aproape de semifinale.
Au urmat 10 minute mari, lungi cât un turneu și dureroase. Foarte dureroase. Neagu a marcat pentru 25-26, după o angajare bună a lui Laslo, Ungaria a răspuns din zona centrală; a apărat din nou Kiss, a apărat și Dedu; s-a ridicat din nou Neagu, pentru a aduce România la un singur gol în urma Ungariei, și apoi… Împinsă ușor când se pregătea să se înalțe, Cristina Neagu s-a prăbușit pe parchetul albastru cu mâinile pe genunchiul drept. Reluările au adus lacrimi în tribune, pe banca României și acasă. Întinsă pe targă, Cristina Neagu a părăsit această sală din Nancy pe care nu o vom uita prea curând.
De aici încolo, o liniște dureroasă s-a așezat peste suporterii români. Eva Kiss a continuat să-i anime pe unguri, jucătoarele României au încercat să se adune și să lupte până la final. Că nu s-au prăbușit – ăsta e mare lucru. Laslo și Ana Maria Dragut au arătat mult curaj, Alice Ardean Elisei și celelalte jucătoare au tras de ele – de picioarele lor, de brațele și mințile lor – până la capăt.
Ungaria a câștigat cu 31-29 și ne obligă acum să așteptăm două vești: de la spitalul unde a fost transportată Cristina și apoi de  la meciul Germaniei cu Olanda. Dacă Germania nu bate la 13 goluri, România se va duce la Paris. Lovite, plânse și triste,   jucătoarele României pot juca pentru medalii.
România – Ungaria 31-29 (17-17)
Dedu, Dumanska - portari; Udriştioiu, Geiger, Buceschi 4, Neagu 9, Perianu, Laslo 3, Ardean-Elisei 2, Pintea 7, Florică 1, Raţiu, Polocoşer, Băcăoanu, Chiper 1, Dragut 2. Antrenor: Ambros Martin

Biro, Kiss - portari; Tovizi 2, Schatzl 6, Kovacsics 5, Orban, Palos-Bognar, Kovacs 4, Meszaros, Planeta 1, Kazai, Hafra 6, Lukacs 5, Szabo, Toth, Lakatos 2. Antrenor: Kim Rasmussen

Galerie foto: Sorin Pană (Sportul Ilustrat)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu